authorblog

Autorski tekstovi

Obradović: Zašto me Vučić „zapratio“ na tviteru i šta je Crkveno-narodni sabor

Obradović: Zašto me Vučić „zapratio“ na tviteru i šta je Crkveno-narodni sabor

S obzirom da je Narodna skupština Republike Srbije dugo van funkcije i da vladajuća većina već dve godine izbegava da temu KiM stavi na dnevni red skupštinskog zasedanja – moramo ovo najvažnije državno i nacionalno pitanje postaviti na drugom mestu. Državno-pravna tradicija srpskog naroda pre savremenog parlamentarizma poznaje instituciju crkveno-narodnih sabora na kojima se razgovaralo i dogovaralo o svim najvažnijim nacionalnim pitanjima. Jedan takav sabor opisan je u Njegoševom „Gorskom vijencuˮ, a ove godine obeležavamo velike jubileje dva najznačajnija sabora u novijoj srpskoj istoriji: 170 godina od Majske skupštine i proglašenja Srpske Vojvodine i 100 godina od prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. 


Crkveno-narodni sabor je mesto sabiranja najznačajnih predstavnika srpskog naroda iz redova crkvene i svetovne elite. To nije samo sabor sveštenih lica, već i vodećih predstavnika političkog, vojnog i kulturnog života iz svih srpskih zemalja i rasejanja. To je mnogo šira nacionalna platforma od političke skupštine i jedan prirodan unutrašnji dijalog. To je i simbol srpske sloge i ujedinjenja celog srpskog naroda u jedinstvenom stavu povodom KiM.


Zato pozdravljam ideju održavanja vanrednog Sabora SPC na temu Kosova i Metohije u ovom prelomnom istorijskom trenutku i predlažem da se proširi u svesrpski crkveno-narodni sabor na koji bi bili pozvani svi vodeći predstavnici srpskog naroda iz Srbije, regiona i rasejanja. Ovo se odnosi na sve one istaknute srpske crkvene i narodne predstavnike koji su za poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 12 44 SB UN, očuvanje celog KiM u sastavu Srbije i protiv bilo kog akta koji bi za posledicu imao priznanje nezavisnosti Kosova, računajući i članstvo u UN ove nepostojeće države.


Srpska pravoslavna crkva i srpski narod su snaga koja može da zaustavi namere vladajućeg režima da se odrekne dela naše državne teritorije. To nikada niti jedan narod na svetu nije uradio u miru.


Pitanje KiM ne može i ne sme rešavati jedna politička partija ili jedan trenutni vlastodržac, i odgovornost za odbranu KiM u sastavu Srbije moramo da preuzmemo svi zajedno: od vodećih crkvenih preko intelektualnih do političkih  i vojnih ličnosti.


 

Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri