authorblog

Autorski tekstovi

Boško Obradović: Mi nismo protiv bilo koga, mi smo Savez ZA Srbiju

Boško Obradović: Mi nismo protiv bilo koga, mi smo Savez ZA Srbiju

Govor predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića na Osnivačkoj skupštini Saveza za Srbiju.

Poštovani prijatelji, dragi i uvaženi gosti,

Savez za Srbiju je najveći opozicioni blok napravljen u poslednjih 15 godina u Srbiji. U tom smislu, Savez je jedan veliki događaj na srpskoj političkoj sceni i predstavlja alternativu ovoj vlasti i novu nadu za mnoge opoziciono orijentisane birače koji već dugo žele političke promene. Od danas građani mogu da biraju između ujedinjene vlasti i ujedinjene opozicije.

 Savez sa Srbiju pred sobom ima tri velika cilja:

  1. Programsku platformu u 30 tačaka koja svedoči da smo - uprkos našim ideološkim i političkim razlikama - postigli opštu saglasnost oko niza veoma značajnih društvenih tema;
  2. Vladu stručnjaka oročenu na godinu dana koja treba da uvede red u ovoj državi, donese sistemske zakone, oslobodi medije i omogući prve slobodne izbore posle Vučićevog pada sa vlasti, a u kojoj neće biti niko od nas prvaka Saveza za Srbiju;
  3. Novu političku kulturu u kojoj normalno razgovaramo iako se razlikujemo i tražimo zajednički dogovor u vezi sa pitanjima od opštenarodnog interesa.


Ovo poslednje može biti i najvažnije za budućnost Srbije: da smanjimo podele u našem društvu, da spojimo tradicionalno i savremeno, da levica i desnica ne idu u ekstrem već budu veoma korisne za društvo i državu, i da više ne suprotstavljamo građansko i nacionalno već da ih složimo u pravcu osnovnog uređenja države. Savez za Srbiju je više od dnevne politike i opozicione saradnje, to je pitanje nove političke kulture dijaloga i dogovora u interesu opšteg dobra.


Zato je Srpski pokret Dveri postao jedan od osnivača Saveza za Srbiju. Duboko verujem da ako nastavimo ovim putem – pobeđujemo, prvo sebe i ono što do sada nije valjalo u nama samima, a onda i ovu katastrofalnu vlast, i donosimo normalnost, pristojnost i boljitak za Srbiju. I to je ta ključna rečca – ZA. Mi nismo protiv bilo koga – mi smo Savez ZA Srbiju!

Hvala Vam!

 

Boško Obradović,

Sava centar, Beograd, 2. septembar 2018.