bosko-biografija

Бошко Обрадовић - биографија

Бошко Обрадовић - биографија

Из Вранића код Чачка
Бошко Обрадовић рођен је 23. августа 1976. године у Вранићима код Чачка. После завршене Гимназије у Чачку студирао је србистику на Филолошком факултету Универзитета у Београду, где је дипломирао 2002. године.
Професор српског језика и књижевности
Аутор је дипломске студије „Милош Црњански и нови национализам” (Хришћанска мисао, Београд, 2005), за коју је добио награду „Милош Црњански” за најбољу књигу есеја објављену на српском језику у периоду 2003-2005.
Двери српске
Са још двоје студената Филолошког факултета 1999. покренуо је гласило студената србистике Двери српске, које је временом прерасло у један од водећих српских часописа за националну културу и друштвена питања, из чијег круга сарадника је 2003. формирано удружење грађана Српски сабор Двери.
Оснивач више националних организација
Био је један од уредника интернет презентације www.dverisrpske.com, главни уредник ТВ продукције ДВЕРИ СРПСКЕ, као и покретач и менаџер пројеката Сабора српске омладине, Српске мреже и Светосавске школе.
Члан је Старешинства ГГ Двери
Од 2011. члан је Старешинства ГГ Двери – за живот Србије, на чијој листи је је био кандидат за посланика на Републичким изборима 2012, носилац листе на локалним изборима у Чачку, где се од 2012. године налази као шеф одборничке групе Двери за живот Чачака, као највеће опозицоне одборничке групе у Скупштини Града Чачака.
Публициста
Бави се публицистиком и написао је више стотина ауторских текстова, а у име Двери имао је више стотина наступа на трибинама и медијима широм света.
Објавио три књиге
Његова збирка изабраних текстова под насловом „Српски завет – српско национално питање данас” доживела је три издања (Српски сабор Двери, 2007, 2008, 2010), а књига ”Српска унија” два издања (Катена мунди 2012, 2014). Трећа књига ”Српска десница – позиција српске књижевне деснице 30-тих година 20.века” објављена је 2015. године, такође у издању Catenе mundi.
Народни посланик
На ванредним републичким изборима 2014. године био је носилац листе за републички парламент. На ванредним републичким изборима 2016. био је један од носилаца изборне листе Двери – Демократска странка Србије. Након избора, под његовим вођством, Двери први пут у историји улазе у Народну скупштину и формирају посланичку групу са седам народних посланика.
Ожењен, подиже петоро деце
Ожењен је Јулијом са којом подиже петоро деце. Живи у Чачку. До ступања на дужност председника посланичке групе Двери у Народној скупштини Републике Србије, радио је у издавачкој кући Катена мунди на месту главног уредника издања.
Председник Српског покрета Двери
На Оснивачкој скупштини, одржаној 27.јуна 2015. у Чачку, Бошко Обрадовић је изабран за првог Председника Српског покрета Двери консензусом гласова делегата из целе Србије.